Zemolez kamčatský ´ALTAJ´ je odroda s chutnými plodmi valcovitého tvaru. Plod je modrej farby s voskovou vrstvou. Plody nepraskajú, sú sladko kyslej chuti, s jemnou arómou. Zrenie plodov odrody začína koncom mája a zreje až do polovice júna. Ker dorastá do výšky 180 cm. nestrihaný.
Najviac vitamínov z neho získate ak ho budete konzumovať v čerstvej podobe, jeho využitie je však rozmanité. Pripravíte z neho džemy, koláče, omáčky alebo ho môžete jednoducho zamraziť.
Zemolez je skutočná vitamínová bomba plná antioxidantov, ktoré bránia organizmus proti voľnými radikálmi a vznikom rakoviny. Obsahujú veľa vitamínu A,B, provitamín A, P, C a železa.
Na starších konárikoch sa kôra prirodzene odlupuje. Zemolezy sú rezistentné voči chorobám. Sú vysoko mrazuvzdorné, slovenských zím sa rozhodne nebojí.
Pre zvýšenie úrodnosti sa odporúča vysadiť vedľa seba dve rastliny.
Nemajú špeciálne nároky na pôdu. Nevyžadujú kyslý substrát ako kanadské čučoriedky.
Všetkým zemolezom začínajú schnúť listy už koncom augusta. Je to spôsobené tým že pochádzajú z krajín s krátkym vegetačným obdobím. Rastlina však narok znova plne zazelená a spoľahlivo zarodí.